Ajatuksiani opettajana

Teatterin ja musiikin pariin minut aikoinaan toi halu kertoa tarinoita, sekä tarve välittää tunteita ja ajatuksia. Olen lavalla katsojaa ja kuulijaa varten  kertomassa hänelle tarinaa. Laulun tai roolihenkilön tulee vaikuttaa minuun, jotta se voisi koskettaa kuulijaa.  

Musiikin ihmeellisyys on siinä että se kulkee  suoraan sielusta sieluun, sydämestä sydämeen. Laulaminen tuntuu aina hyvin henkilökohtaiselta  ja sen takia ääni on niin haavoittuvainen. Laulaminen on erityistä myös sen takia, että musiikki kulkee lävitsesi ja annat ainutlaatuisen äänesi kertoa tarinaa. Olen huomannut mitä tapahtuu, kun tietää miksi laulaa, kenelle laulaa, mihin laulun tarinassa pyrkii, mitä tuntee, mikä on syy lauluun. Silloin kroppa alkaa luonnollisesti tehdä oikeita valintoja ja monet ongelmat ratkeavat. Keho toimii luonnollisesti tilannetta ja tunnetta tukien.

Jokainen laulaja on erityinen ajatuksineen, kokemuksineen ja toiveineen ja sitä haluan opettajana kunnioittaa.

Tiedän kokemuksesta mistä puhun ja mitä opetan. Olen itse kohdannut työssäni näyttelijänä ja laulajana kaikki mahdolliset esiintymistilanteet, ongelmat, jännitykset, kauhut, onnistumiset ja ilot, odotukset ja pettymykset, suuret näyttämöt, pienet klubit ja studiot. Laulunopettajana tarjoan sinulle kokemukseni, tietoni ja energiani ja täyden omistautumiseni siihen hetkeen kun kohtaamme.

Tutustuin CVT- metodiin ensimmäisen kerran workshopissa, joka järjestettiin teatterillamme vuosia sitten. Yhtäkkiä moni asia, jonka kanssa olin laulamisessa kamppaillut, sai konkreettisen selityksen ja nopean ratkaisun. Huomasin myös miten uskomattomia harppauksia kollegoissani ja minussa tapahtui jo yhden tunnin aikana. Aloin tutkia metodia lisää, kävin Kööpenhaminassa Complete Vocal Instituten kesäkurssilla, aloitin Helsingissä yksityistunnit… Tajusin, että kaikki se mihin kroppani ja ääneni oli vuosien varrella luonnollisesti pyrkinyt, sai konkreettisen päämäärän, maalin. Erityisen onnellinen olin ajatuksesta, että kaikki äänet on mahdollista tuottaa turvallisesti! Näyttelijänä olin siihen asti kamppaillut lukuisien ääneen liittyvien myyttien kanssa, mm. että rajut äänet, efektit, huutaminen ja laulaminen, itkeminen ja laulaminen jne olisivat jotenkin vahingollisia. Mutta näyttelijänähän minun piti kyetä laulamaan eri henkilöiden äänillä, erilaisissa draamallisissa tilanteissa, tanssia ja laulaa, roikkua jalosta ja laulaa, laulaa raivoisasti, laulaa herkästi jne. Ja yhtäkkiä CVT antoi minulle keinot!! Tekemällä oikeat äänelliset valinnat oikealla hetkellä kropan kanssa yhteistyössä toimien, kaikki olikin mahdollista! Huomasin kuinka nopeasti tämä tekniikka alkoi toimia ja kuinka paljon se minua ammatissani auttoi. CVT-opettajakoulutukseen minut lopulta ajoi halua jakaa tietoa ja myös se, että halusin tutkia ihmisäänen mahdollisuuksia lisää. Aloitin opettajakoulutuksen vuonna 2013 ja valmistuin laillistetuksi opettajaksi keväällä 2016. Sen jälkeen olen opettanut yksityisoppilaita, ammattilaisia ja aloittelijoita, näyttelijäopiskelijoita, puhetyöläisiä yksityistunneilla ja eri oppilaitoksissa mm. Nätyllä ja Suomen Teatteriopiston Musiikkiteatterilinjalla.

Hyvä laulutekniikka on kuin kivijalka. Sen täytyy olla kestävä ja konkreettinen. Kun tekniikka on hallussa,  sen jälkeen voi turvallisesti rakentaa sen päälle minkälaisia taiteellisia valintoja tahansa, niin hurjia tai herkkiä kuin haluaa. Hyvä tekniikka mahdollistaa juuri sellaisen äänen ja sellaiset valinnat kuin haluat. Mutta tärkeintä on tarina ja tunne.

Opettajana haluan luoda turvallisen, rennon ja innostavan oppimisympäristön. Oppimisen tulee olla konkreettista ja hauskaa. Haluan auttaa laulajaa juuri hänelle oikealla tavalla hänen persoonaansa kunnioittaen.

Tärkeintä on, että laulattaa!